Logo nieuwekrant.nl


Pittig Lingewaards dictee

Het was zuchten en steunen vrijdag 16 juni in OBC de Essenpas in Bemmel. De deelnemers aan het 11e Lingewaards Dictee, gorganiseerd door Rotary Lingewaard, hadden het zwaar. Het dictee was voor de eerste keer geschreven door Frans Walch, neerlandicus en schrijver en was zeker pittig te noemen.

Burgemeester Marianne Schuurmans las het dictee voor en zij had zich terdege voorbereid. Zij voorspelde: "Dit wordt een goede avond voor het goede doel." De deelnemers betalen immers voor iedere gemaakte fout. En haar voorspelling is uitgekomen. Er deden 18 teams mee en er werden totaal 2016 fouten gemaakt. Het gemiddelde aantal fouten was 72, bijna driemaal zo hoog als vorig jaar.

Pierre Cuypers gaf op humoristische wijze uitleg over de juiste spelwijze. Voorzichtig bereidde hij de deelnemers al voor op een tegenvallend resultaat. In de tussentijd corrigeerde docente Gea Boerboom met een team van 14 enthousiaste leerlingen en 2 docenten de dictees. Door de vele deelnemers en het pittige dictee was dit, zeker in het korte tijdsbestek, een zware klus.

De uitslag
Eerste plaats: Team D66 met 165 fouten, tweede plaats: Team Mijn Kennis (176 fouten), derde plaats: Team Plansearch (190 fouten).
Naar Ferrie Verouden ging de eerste individuele prijs. Hij maakte slechts 25 fouten. Tweede plaats was voor Susan de Man (26 fouten) en de derde plaats voor Miranda Kanis (28 fouten).

Met de opbrengst organiseert Rotary Lingewaard o.a. een Midwinterdiner voor alleenstaande ouderen in de gemeente Lingewaard.

Informatie
Het Lingewaards dictee is een jaarlijks terugkerend evenement van Rotary Lingewaard. Het is een 'braintraining' voor jong en oud en een leuke en plezierige gelegenheid om je kennis van het Nederlands te testen. Dit jaar niet meegedaan en wil je volgend jaar een gokje wagen? Dan kun je alvast oefenen met dit dictee. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl

Reageer als eerste